Katarakt Tedavisi Ankara

    Katarakt tedavisi Ankara, zamanla şeffaflığını yitiren göz merceğinin, görme yetisi üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla yapılan göz tedavisidir. İnsan gözü, bünyesinde barındırdığı özel dokular sayesinde cisimlerden yansıyan ışıkları toplar ve bu ışıkları sinir sinyalleri olarak beyne gönderir. Bu sinyaller, görme yetisini kontrol eden beyin bölümünde işlenir ve görüntü oluşur. Bahsetmiş olduğumuz işlem her an, anlık olarak gerçekleşmekte ve böylece çevremizi görmemiz mümkün olmaktadır. Katarakt hastalığında, cisimlerden yansıyan ışıklar, matlaşan göz merceğinden gerektiği gibi geçemez. Bu da bireyin çevresini bulanık görmesine ve renkleri olduklarından daha soluk algılamasına yol açar. Katarakt hastalığı ilerleyici bir göz hastalığıdır. Yani tedavi edilmediği takdirde kişinin görme yetisi git gide azalmaya başlar. Bu yüzden katarakt hastası olan veya katarakttan şüphelenen bireylere, kataraktı hafife almamaları ve tedavi olmaları önerilir. Katarakt tedavisi FAKO ameliyatı ve göz içi mercekler yardımıyla yapılmaktadır. Yazımızın devamında ‘’Katarakt belirtileri nelerdir?’’, ‘’Katarakt tedavi edilmezse ne olur?’’, ‘’Katarakt ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Katarakt tedavisi ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt bulabilirsiniz. Ankara katarakt tedavisi hakkında merak ettikleriniz için bizimle iletişime geçebilir; detaylı bir görüşme için Prof. Dr. Nilüfer Berker’den randevu alabilirsiniz. 

    Katarakt Nedir?

    Katarakt, normal şartlarda yüksek bir ışık geçirgenliği olan göz merceğinin zaman içerisinde matlaşması ve görme ile ilgili sorunlara yol açmasıyla karakterize olan bir göz hastalığıdır. Katarakt ilerleyici bir rahatsızlıktır. Yani katarakta bağlı deneyimlenen bulanık görüş veya renkleri soluk görme durumu gitgide daha da şiddetlenebilir. Tedavi gecikirse birey görme yetisini tamamen kaybedebilir.

    Katarakt Neden Olur?

    Katarakt, ilerleyen yaş, ilaç kullanımı, bazı kronik hastalıklar ve doğumsal faktörler gibi sebeplerden meydana gelebilmektedir. 

    Katarakt Kimlerde Görülür?

    Katarakt şu gibi kişilerde, normal nüfusa kıyasla daha sık görülebilir:

    • Diyabet hastaları.
    • 50 yaşından büyük olan bireyler.
    • Miyop bireyler.
    • Down sendromlu bireyler.
    • Steroid içerikli göz damlası kullanan bireyler.

    Katarakt bu gibi bireylerde daha sık görülebilmektedir. 

    Katarakt Hangi Yaşlarda Görülür?

    Katarakt genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkan bir hastalıktır. Ancak mesela diyabet hastası olan bireylerde, katarakt 30 ila 40’lı yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte katarakt, doğumsal sebeplerden bebeklerde de görülebilir. Bu durum doğumsal katarakt olarak isimlendirilir, genellikle gebelik sırasında geçirilen hastalıklar veya kullanılan ilaçlar sebebiyle meydana gelir. 

    Katarakt Çeşitleri Nelerdir?

    Katarakt çeşitleri şunlardır:

    • Nükleer Katarakt: Göz merceğinin merkezini etkileyen katarakttır. Özellikle de renkleri ayırt etmeyi zorlaştırmasıyla bilinmektedir.
    • Posterior Subkapsüler Katarakt: Göz merceğinin arka kısmını etkileyen katarakt türüdür. Posterior subkapsüler katarakt olan bireylerde okuma güçlüğü daha fazladır. Diğer katarakt türlerine göre daha hızlı ilerler.
    • Kortikal Katarakt: Lens korteksinin kenarlarında meydana gelen katarakttır. Zaman içerisine merceğin merkezine doğru gelişim gösterir.
    • Doğumsal Katarakt: Doğumsal katarakt, gebelik sürecinde yaşanan hastalıklar, travmalar ve alınan tedaviler sonucu bebekte katarakt gelişmesi durumudur. Konjenital katarakt olarak da bilinir.

    Katarakt türleri bu şekilde sıralanabilir. 

    Katarakt Riskini Arttıran Faktörler Nelerdir?

    Katarakt riskini arttırabilen faktörler bu şekilde sıralanabilir:

    • Şeker hastalığı.
    • Yaşlanma.
    • Aşırı alkol tüketimi.
    • Geçirilmiş olan göz travmaları.
    • Atlatılmış olan göz enfeksiyonları.
    • Sigara kullanımı.
    • Güneş ışığına maruz kalmak.

    Katarakt riski bu gibi faktörler sebebiyle artabilir. 

    Katarakt Belirtileri Nelerdir?

    Katarakt belirtileri şunlardır:

    • Hem uzağı hem de yakını bulanık görmek.
    • Az ışıklı ortamlarda görüşün daha da zorlaşması.
    • Işığa karşı hassasiyet, aşırı duyarlılık.
    • Işık kaynaklarının çevresinde haleler görmek.
    • Renklerin normalden daha soluk görülmesi.
    • Renk tonlarını ayırmakta zorlanmak.
    • Derinlik algısında sorunlar.
    • Göz numarasının hızlı artması.
    • Loş ışıkta kitap okuyamamak, okuma içeren aktiviteler için fazla ışığa ihtiyaç duymak.

    Katarakt belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

    Katarakt Teşhisi Nasıl Konulur?

    Katarakt teşhisi, göz hastalıkları uzmanı tarafından yürütülen bir muayene sırasında koyulabilir. Doktor, muayene sırasında ilk olarak hastanın şikâyetlerini ve hastalık geçmişini dinler. Daha sonra ise biyomikroskop uygulaması ile kesin teşhisi gerçekleştirir. 

    Katarakt İlerler Mi?

    Katarakt ilerleyici bir hastalıktır. Yani katarakt hastalarının deneyimlediği bulanık görme ve okuma zorluğu gibi belirtiler, zaman içerisinde git gide daha da şiddetlenir. Bu da bireyin gündelik yaşamını olumsuz etkileyebilir. 

    Katarakt Kendiliğinden Geçer Mi?

    Katarakt kendiliğinden geçen bir hastalık değildir. Kataraktın ve katarakta bağlı ortaya çıkan belirtilerin ortadan kaybolması için katarakt tedavisine ihtiyaç duyulur. Aksi takdirde hastalık kendiliğinden geçmek yerine daha da şiddetlenir. 

    Katarakt Tedavi Edilmezse Ne Olur?

    Katarakt tedavi edilmezse görme kaybı gibi son derece ciddi sorunlar meydana gelebilir. Göz merceğindeki matlaşmanın şiddeti arttıkça, göz problemleri daha da belirginleşir. En nihayetinde ise görme kaybı meydana gelebilir. 

    Katarakt Görme Kaybına Yol Açar Mı?

    Katarakt, sonradan meydana gelen görme kayıplarının en sık rastlanılan belirtisidir. Yani tedavi edilmeyen katarakt, ilerleyen dönemlerde bireyin görme yetisini kaybetmesine sebep olabilmektedir. 

    Katarakt Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Katarakt tedavisi, tedavi sırasında kullanılan yönteme göre 20 ila 45 dakika kadar sürebilmektedir. Doktorunuz, tedavi sürecini kararlaştırdıktan sonra tahmini tedavi süresi hakkında detaylı bilgilendirme yapacaktır. 

    Katarakt Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Katarakt tedavisi medikal yollarla gerçekleşmez. Katarakt tedavisi; katarak ameliyatı, katarakt cerrahisi, FAKO’lu katarakt ameliyatı veya lazerle katarakt ameliyatı gibi isimlerle bilinen cerrahi uygulamalarla yapılır. Bu uygulamalar doktor tarafından tamamen kişiye özel olarak planlanırlar. 

    Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Katarakt ameliyatı, ekstrakapsüler cerrahi ve fakoemülsifikasyon gibi özel tekniklerle yapılabilmektedir. Ekstrakapsüler cerrahi halk arasında klasik katarakt ameliyatı veya dikişli katarakt cerrahisi gibi isimlerle bilinmektedir. Fakoemülsifikasyon tekniği ise dikişsiz katarakt ameliyatı, lazerle katarakt ameliyatı veya FAKO’lu katarakt ameliyatı gibi isimlerle bilinir. Fakoemülsifikasyon tekniği, diğer katarakt tedavisi uygulamalarına kıyasla çok daha modern ve avantajlıdır. Bu yöntem sayesinde 2 milimetreden daha küçük bir kesi yardımıyla kataraktlı mercek parçalanır ve göz içerisine yapay bir mercek yerleştirilir. FAKO tekniği ile katarakt ameliyatı, ağrı kesici göz damlalarıyla yapılmaktadır. Bu uygulama ve göze yerleştirilen yapay mercekler hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Katarakt Ameliyatı ve Göz İçi Mercekler isimli yazıları inceleyebilirsiniz. 

    Katarakt Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

    Katarakt tedavisi olan hastalar aynı gün taburcu edilir ve tedaviden 2 ila 3 gün sonra gündelik yaşamlarına geri dönebilirler. 

    Katarakt Uzmanı Ankara

    Katarakt uzmanları, katarakt teşhisi ve katarakt tedavileri gibi süreçler hakkında son derece tecrübeli göz doktorlarıdır. Halk arasında katarakt doktoru, katarakt tedavisi doktorları ve katarakt cerrahı gibi ünvanlarla da anılabilirler.

    Ankara Katarakt Tedavisi Fiyatları 2024

    Ankara katarakt tedavisi fiyatları, tedavinin hangi teknikle yapıldığına göre değişir. Ankara katarakt tedavisi ücreti hakkında merak ettikleriniz için bizimle iletişime geçebilir; detaylı bir görüşme için Prof. Dr. Nilüfer Berker’den randevu alabilirsiniz.


    Call Now Button